2. Gayrimenkul Alırken Neden Değerleme Yaptırılmalı?

   Alıcı açısından yetkili ve ehliyetli uzmanlarla çalışmanın en büyük iyiliği, yaptığınız yatırımın gerçekten sağlıklı olup olmadığını anlamanızı sağlamasıdır. Değerleme Uzmanları pazarlama yapmadıkları için, bütün ticari kaygılardan uzak olarak mülkü incelerler. Değerleme sadece yeri gidip görmek ve bir satış rakamı tayin etmek değildir. Mülkün tapudaki projesine bakılması, tapuda mülkiyet sorunu olup olmadığının tespiti, ne amaçla kullanılabilir olduğu ve hangi mekanın hangi bağımsız bölüm numarasına kayıtlı olduğu, yapının kaçaklarının olup olmadığının tespiti ile ve en önemlisi, gösterilen yerin projede aynı yer olup olmadığının tespiti uzmanın sorumlulukları arasındadır. Uzman tüm bu çalışmalardan sonra uluslar arası kabul görmüş değerleme tekniklerini de kullanarak mülke ait değerle ilgili kanaatini belirtir.
 
   Kaçak yapılaşmanın yaygın olduğu ülkemizde mülk alırken değerleme uzmanının önemi daha da artmaktadır. Bir gayrimenkulü edindikten, yani alım-satım bittikten sonra risk yatırımcıya ait olacağı için Bu tür sorunlardan uzaklaşmak için tüketicilere yatırım yapmadan önce mutlaka ehliyetli uzmanlara danışarak rapor almalarını veya bankalarına kredi için kullandıkları eksperlerin Ehliyetli-Lisanslı olup olmadığını sormalarını ve hatta hazırlanan raporları bankalarından alarak detaylarını okumalarını öneririm.
 
   Karşılaştığımız olaylarda gördüklerimiz, gayrimenkulden anlamayan bir vatandaşın mülk alırken birkaç kez düşünmesi gerektiğini gösteriyor. Konutlarda en sık karşılaştığımız olay kaçak kat çıkılması; dükkanlara binanın sığınak gibi ortak alanlarının katılması; bir de kapı numaraları ile birbirine uymayan tapu projeleri. Örneğin sizin oturduğunuz dairenin kapı numarası 8; tapunuz da 8 numaralı daireye ait. Her şey doğru görünüyor ama binanın tapudaki projesinde aslında karşı daireniz  8 numara. Aslında siz komşunuzun dairesinde oturuyorsunuz, komşunuz da sizin dairenizde oturuyor. Üstelik kimse bunun farkında bile değil.

   Arazilerde durum daha da enteresan. Örneğin arsa almak Türkiye’de özellikle imar plan çalışmaları tamamlanmamış yerlerde tam bir risk. Gayrimenkulün adı yeni Medeni Kanun’da taşınmaz olarak geçiyor ama aslında taşınır. Siz ne olduğunu bile anlayamadan arsanızı imar uygulaması yapıp taşıyabilirler.

   Kısaca, Değerleme Uzmanları yaptıkları raporlarla yatırımcılara ve nihai kullanıcılara yol gösterirler. Bu sayede tüketicilerin özenle yapmayı planladıkları yatırımın içinden çıkılmaz bir sorun yumağı haline gelmesini önlerler.
 


   Tavsiyemiz küçük ücretler ödeseniz bile gayrimenkul alırken ve satarken mutlaka değerleme yaptırınız.

Hiç yorum yok: